Ny forskning: Psilocybin-svampe mod depression!

I går så jeg Videnskabsmagasinet på DR3 (se med fra ca 4.40), der havde et meget interessant indslag med den danske forsker David Erritzøe. David forsker sammen med et hold fra Imperial College London i psilocybins virkning på depressive patienter.

dr3_psilocybin

 

Psilocybin er det aktivt, psykedeliske stof i hallucinogene svampe – fx. den danske Spids Nøgenhat.

Tidligere studier og brugeres erfaringer har vist, at der muligvis kan være en gavnlig effekt på depressioner – og endda også en langvarig effekt, der strækker sig langt efter man er holdt op med at indtage psilocybin.

Du kan læse mere om selve mekanismen i denne artikel fra videnskab.dk, men kort fortalt mener forskerne at den bevidsthedsudvidende effekt er med til at stoppe, den her hjernekværnen, som jeg har skrevet om tidligere her og her. Som der skrives på videnskab.dk:

Folk, der lider af depression, har en tendens til at føle sig adskilt fra omverdenen, trække sig ind i, og tænke negativt om, sig selv. Det skyldes blandt andet, at en del af et specielt netværk i hjernen er overaktivt, når man er depressiv.

Netværket hedder ‘The Default Mode Network’, og det aktiveres, når man forholder sig til sig selv. Det bliver derimod mindre aktivt, når man forholder sig til sin omverden.

Vi har fundet ud af, at psilocybin reducerer den del af netværkets aktivitet, der er overaktivt, når man er depressiv,« fortæller David Erritzøe

Det er jo i sig selv temmelig interessant med nye metoder til at behandle depression, men kan selvfølgelig indvende, at det ikke er særlig smart med et “sådan et narko-stof”. Og NEJ – det er selvfølgelig IKKE noget man skal eksperimentere med selv.

For det første er det ulovligt, men man aner heller intet om dosis, kontraindikationer (fx. om der er nogen bestemte sygdomme der kan gøre det mere farligt), interaktioner (om noget af det medicin, man tager, øger virkningen mv) og en lang række andre ukendte faktorer. Alt det som forskerne nu skal til at teste under kontrollerede forhold.

Men spændende er det da….

Disclaimer: Do NOT try this at home!

2 kommentarer til “Ny forskning: Psilocybin-svampe mod depression!”

 1. Det er vanvittig spændende! Narko- stof eller ikke, det er kun et spørgsmål om klasificering og betragtning.

  Det får mig også til at tænke på, at der må være en kæmpe modstand fra nogle kæmpe medicinfirmaer mod netop denne form for behandling. Svampene vokser jo frit ude i naturen og de kan faktisk købes billigt på nettet. Set ud fra det nuværende, kapitalistiske og samfundsmæssige perspektiv, må der fra medicinalindustrien være en større interesse i at det ikke skal blive alt for let/billigt at slippe ud af en depression. Da det netop er det de tjener deres penge på.

  Det henleder også tankerne hen på hvordan vi som samfund indretter os med uddannelse osv. I den seneste tid er der sket en kæmpe stigning af optagelser på landets universiteter. I fremtiden vil der være rigtige mange psykologer der skal have en indkomst. Jeg er klar over at mange kan få deres indkomst ved at forske. Men det er virkelig også mange som skal tjene deres penge ved at kurere psykiske lidelser, hvor pengene kommer direkte fra den ramte. Deri ligger der også en økonomisk interesse i at have borgere/mennesker der efterspørger psykologernes hjælp. For hvis mange psykiske lidelser kan kureres så simpelt og så billigt, står vi lige pludselig med en masse Arbejdsløse psykologer.

  Det er virkelig skræmmende at tænke på.

  Svar
  • Ja, det er en skræmmende tanke. Og sådan tror jeg desværre, der er rigtig meget bag ved mange ting, som vi ikke lige ser. Det er meget værd, at se samfundet som et hele, istedet for kun at koncentrere sig om den lillebitte kasse, man selv tilhører. Så kunne mange, mange penge spares 🙂

   Svar

Skriv en kommentar