7 lavpraktiske ting, der kan lukke kæften på min hjerne!

Som nævnt i går har jeg sommetider haft perioder med hjernekværnen. Du får lige mine helt praktiske råd opsummeret her øverst:

 1. p.n. medicin
 2. Velkendt musik – syng med
 3. Få en pårørende til at underholde dig – cafétur, spil osv
 4. Lydbog
 5. Se film/TV
 6. Gentage et mantra
 7. Go to my “happy place”

Når først jeg er kommet til punkt 5 i gårsdagens indlæg og et stadig er nødvendigt at gøre en aktiv indsats for at få tankerne tvunget væk, så har jeg brugt forskellige strategier tidligere.

hjernetanker_raad

p.n. medicin
– som min gode ven Per siger: Det står for pisse nødvendig. Jeg har så altid lært det hedder pro necessitate (efter behov), men kan egentligt meget bedre lide Pers fortolkning af begrebet. Der findes medicin til at “samle tankerne” og det kan være den krykke i et par dage, der lige giver din hjerne så meget ro, at du kan bruge nogen af de andre strategier. Så…kontakt din behandler og spørg ind til om det var en mulighed for dig.

Velkendt musik i ørerne
– og sørg for at synge med på teksten. Hjernen kan ikke kværne, når den er koncentreret om, at din mund former ordene. I følge mine døtre har jeg verdens mest nederen playliste på Spotify. Men jeg har valgt velkendte yndlingsnumre fra hele mit liv, så jeg ingen problemer har med teksten. Jeg er næsten flov over at indrømme det – men Atomic Kitten og både  “Whole Again” og “Tide is high” er på: Du kan tjekke dem ud her:

[jwplayer mediaid=”545″]
[jwplayer mediaid=”546″]
(er vist nok noget PopstarsEngland-noget fra dengang ungerne var små)

Jeg plejer at gå en tur i parken imens, men husk for guds skyld, at du kun skal forme ordene med munden – IKKE synge med. Folk kikker så underligt.

Dette råd gav Malene Ingwersen også i gårsdagens kommentarer:

Det bedste råd jeg iøvrigt nogensinde har fået mod angst (som jeg synes tit følger med overtænkning), er nyn! Det er mega-svært at have angst og synge eller nynne samtidigt

Få min mand/veninde til at underholde mig

– ud at handle, på café eller spille et spil. Bare noget hvor hjernen er beskæftiget med andet end kværnen.

Lydbog
– den er lidt svær, for sommetider løber hjernen alligvel afsted. Men prøv evt at låne en bog på e reolen, der er bibliotekernes lånecentral for lyd- og ebøger. Så kan du da prøve det af. Jeg har lige hørt tidligere drabchef Ove Dahls bøger om nogen af de forbrydelser, han har opklaret. Det hjalp at det var sager jeg kendte fra pressen.

Se TV/film
Igen – den er også svær, hvis det er svært at koncentrere sig. Jeg ser Venner. Igen… og igen…og igen. Det er (efterhånden MEGET) velkendt og derfor nemt at koncentrere sig om. Hvis jeg så forsøger at tale med på replikkerne for at fastholde hjernen om det – så virker det. Men…tror måske mine venner og familie er lidt trætte at af at jeg altid kan finde et Friends-citat, der passer på situationen:

Monica: I’m sorry, but that’s my happy place.
Phoebe: Well, okay, fine. Use my happy place. Okay, I’m just … I’m gonna have to ask that you don’t move anything in there

Hvilket leder mig videre til et par af de andre kommentarer, jeg fik på gårsdagens indlæg, hvor jeg efterlyste andres strategier:

Malene kom med yderligere to ting, jeg ikke selv havde tænkt over:

Go to my “happy place”

Jeg finder en yndlingsfantasi (fx strandet på øde ø). Jeg indretter øen, tænker over alle detaljer, sengen, madopbevaring, dyreliv osv osv.
Det var en årrække (som barn) et hus jeg indrettede, jeg malede roser på tapetet osv osv.

Gentagelse af et mantra

Dette trick virker bedst, når jeg skal sove og ikke kan få hjernen til at stå stille. Om dagen er jeg kun nået til et mantra: “let it go, let it go, let it go”…det virker kun kortvarigt.

Dette råd virker også for Marianne, der skrev til mig:

Når jeg har svært ved at sove, virker det for mig, at sige inde i mig selv: ” mor sover, bror sover, søn sover” igen og og en og igen, samtidig med at jeg forestiller mig, hvordan de ligger og sover i deres senge. Jeg tænker at det må svare lidt til at meditere, jeg lukker støj ude og holder fast i det fredsfyldte.

De her 5+2 ting er, hvad jeg har fundet ud af hjælper sådan helt lavpraktisk og akut, når tankerne kværner. Måske er det noget helt andet, der hjælper for dig. Prøv at lave din egen liste, og noter ned når du fra tid til anden finder noget, der hjælper i situationen.

Efternote: Jeg har hørt ordet “kognitiv terapi” i flere sammenhænge og at det også skulle være ret godt til at stoppe automatiske tanker. Men jeg har ikke selv stiftet bekendtskab med det eller brugt det, så jeg aner ikke om det er effektivt. Jeg må indrømme at alene navnet har fået mig til at droppe at søge viden – det lyder for besværligt at gøre alene og jeg har simpelthen ikke finanserne til undervisning hos en psykolog.

Er der en af jer læsere, der har erfaringer i den retning, hører jeg meget gerne fra dig. Måske har du lyst til at skrive et gæsteindlæg om det?

hjernetanker_raad_lille

4 kommentarer til “7 lavpraktiske ting, der kan lukke kæften på min hjerne!”

 1. Jeg benytter ofte den kognitive diamant. Den kommer, som navnet antyder, fra den kognitive terapi, som jeg er blevet undervist i og selv benytter med succes.

  Svar
 2. Hej Tine

  Tak for din kommentar. Den var lige sparket der fik mig til at google. Jeg synes det ser lidt uoverskueligt ud, så det er nok noget, der er bedst at få undervisning i, istedet for at prøve at tyde det selv. Men mange tak for inputtet, og det er skønt, at det virker med succes.

  Mange hilsner Dorte

  Svar
 3. Kognitiv terapi – eller en kognitiv tilgang til verden kan meget hurtigt opsummeres i en sætning: “og hvad vil du så gøre ved det?” Når du står i en situation, hvor du bliver stresset over fx ikke at kunne nå alle de ting du vil i løbet af dagen – måske laver du lister så lange som år ligesom mig, og så bliver man stresset over ikke at kunne nå det hele, ikke har indberegnet dine begrænsninger, for du plejede da at kunne nå det hele osv osv osv, hvor efter man bliver ked af ikke at kunne nå, og jeg slår jo heller ikke til, gad vide hvad min mand tænker om, at jeg ikke har kunne nå det hele, hvornår skal jeg så nå det, for listen til i morgen er allerede ligeså lang osv osv osv.. allerede i det øjeblik, hvor det går op for dig, at du ikke kan nå det, så sæt dig roligt ned og sig “og hvad kan jeg gøre ved det” frem for at lade katastrofetankerne, panikken, angsten, ked af detheden og alt det andet få taget i dig.
  den længere forklaring er, at kognitiv terapi kan lære dig en tilgang til dine problemer, hvor du lærer at handle på en ny og mere konstruktiv måde.

  knus
  birgitte, hobbynettet og møg hamrende bipolar 😀

  Svar
  • Hej Birgitte 😀
   Det er sgu det jeg siger….de bedste mennesker er bipolare 🙂

   Fed sætning! Den vil jeg bruge!
   Og du rammer også noget af det jeg er kommet frem til – det er ikke det jeg laver, jeg bliver stresset af- det er alt det jeg ikke når.

   Knus

   Svar

Skriv en kommentar