Hellere ferie end indlæggelse!

Det er meget bedre, at tage på ferie end at ende med en indlæggelse


I forlængelse af min anprisning af Romulus
og den helt fantastiske ro og fred, jeg finder derude, så er jeg kommet til at tænke på et indlæg, jeg læste i en gruppe for meget længe siden.

Vi har selvfølgelig en selv pålagt

Ferie indlæggelse
En pause fra hverdagen, kan være det, der gør at du kommer ned i gear og får stoppet op i tide.

tavshedspligt i de Facebook-grupper, jeg er medlem af i forbindelse med sygdom, men hvis vi tager den sådan lidt generelt, uden at nævne navne osv, så skulle der vist ikke være noget galt i det. Specielt fordi indlægget var skrevet som inspiration til andre.

Men ret basalt var problemstillingen “indlægges/ikke indlægges på psykiatrisk afdeling”, hvor vedkommende så havde spurgt sin psykiater, om der ikke var noget alternativ overhovedet. Om der ikke kunne gøres noget, så indlæggelse kunne undgås.

Psykiaterens svar havde været: JO! Tag en uge på et feriecenter og hold HELT fri.

Det råd var blevet fulgt ugen efter og det havde virket.

Og det er jo rigtigt! Det der typisk sker ved en indlæggelse (udover de tilfælde hvor der skal akut medicineres osv), er en skærmning fra omgivelserne. Det er at fjerne så mange stressorer som muligt fra personen. Fjerne så meget ansvar som overhovedet muligt. Der skal ikke være noget som helst ud over sig selv og personalet, at forholde sig til. Ingen børn, ingen ægtefælle/kæreste, ingen indkøb, pligter, tøjvask – alle de der små bitte ting i løbet af en dag, der bare føles som uoverstigelige KRAV!

Og der kan en ferie, en uge på et feriecenter – eller en dag i Romulus – gøre lidt af det samme. VÆK fra alt, der stresser og allerhelst alene eller sammen med en enkelt rigtig god pårørende, der er med på at det er DIG, det drejer sig om.

Og jeg har jo mærket det på min egen krop, dengang for længe siden, hvor alt faldt sammen.

Da jeg oplevede mit fuldstændigt totale nedbrud i oktober 2004, syntes min læge, jeg burde indlægges, for jeg var helt ude og skide. Men da det var en oplevelse på sygehuset i forbindelse med en blindtarmsoperation, der havde gjort mig syg, mente min praktiserende læge alligevel, at det ville være alt for traumatisk for mig at komme på sygehuset igen.

Derfor blev Ole instrueret i, hvad jeg måtte og ikke måtte i løbet af weekenden. Og det var lige nøjagtigt INGENTING! Ingen telefon, ingen internet, ingen tv, ingen besøg, ingen madlavning, ingen indkøb, ingen dankort, ingen noget som helst!

Akkurat det samme som de ville have gjort på psykiatrisk i Middelfart, hvis jeg var endt der. Det virkede også i mit tilfælde, men problemet er jo, at det er så pokkers svært, at holde HELT fri derhjemme. Der er altid et eller andet KRAV, et eller andet ANSVAR, en eller anden PLIGT, at skulle forholde sig til.

Man skal simpelthen flyttes fysisk væk fra alt det der! Hold en ferie!

Og her er løsningen med feriehuset jo ligefor! – Eller en endagstur til Romulus, som jeg er så heldig at have tæt på. Og nu bliver jeg aldrig så stresset mere (eller lader der gå så lang tid), at en enkelt dag, ikke vil kunne klare skærene.

Og alt andet lige….hvem fanden vil ikke hellere være i en feriehytte eller ligge i 38 grader varmt vand i Romulus end sidde på psykiatrisk, hvis det nu kan gøre tricket.

Bare husk… hellere 4 uger før end 2 uger for sent. Rettidig omhu!

 

Skriv en kommentar