Sådan søger du hjælpemidler

Der findes hjælpemidler, der kan give os en bedre hverdag. Jeg har hørt om mange, der er blevet hjulpet godt af fx. kæde- eller kugledyner, der kan give en dybere og mere rolig søvn.

Jeg har selv i forbindelse med mit Manifest 2014 overvejet at søge kommunen om en bevilling til en dyne, men kom aldrig videre med den vej, da mine søvnproblemer var meget on/off.

Og jeg har efterhånden talt med flere, der også har TÆNKT på at søge en dyne eller andet, men er gået i stå i forbindelse med at skrive ansøgningen. Derfor dette indlæg, der forhåbentlig kan give en idé om, hvordan den udformes bedst muligt.

Jeg har fundet en god beskrivelse af hele hjælpemiddelområdet på Borger.dk. Der er også her du søger. Klik her. Det er vigtigt lige at bemærke dette uddrag:

Kommunen skal yde støtte til et hjælpemiddel, hvis hjælpemidlet i væsentlig grad:
– kan afhjælpe de varige følger af din nedsatte funktionsevn
– kan lette dagligdagen i dit hjem
– er nødvendigt i dit arbejdsliv

kædedyne

Som du også kan læse, er det ikke helt ligegyldigt hvordan du laver din ansøgning.

For at øge chancerne for at få godkendt en bevilling af kommunen, har jeg forsøgt at pinne det ud i punktform, så det er mere overskueligt.

 1. Hvad er det du søger om?
  1. Beskrivelse af produktet
  2. Prisen (produkter under 500 kr godkendes ikke, det skal du selv betale)
  3. evt link til brochure/information fra firmaet
 2. Hvorfor søger du?
  1. Hvilket problem har du?
  2. Hvordan er problemet relateret til din sygdom?
  3. Hvilke gener har du ved problemet?
  4. Hvad har du gjort for at afhjælpe problemet
  5. Hvorfor har disse tiltag ikke virket (hvis et billigere produkt/tiltag kan afhjælpe generne, vil du få et afslag eller godkendelse til dette produkt)
 3. Hvordan vil produktet kunne afhjælpe problemet?
  1. Testperiode af produktet
  2. Hvordan har produktet hjulpet i forhold til andre tiltag?
  3. Hvad har du fået ud af det?
   1. Fakta: fx. Søvn øget fra 4 timer/nat til 8 timer/nat
   2. Udbyttet: bedre livskvalitet og mere overskud til mine børn/arbejde/osv
 4. Dokumentation fra fagpersoner/pårørende
  1. Udtalelse fra behandler – praktiserende læge/speciallæge omkring problemet og den gode effekt i testperioden.
  2. Evt. udtalelse fra arbejdsgiver, der kan bevidne den øgede arbejdsevne i testperioden.
  3. Evt. udtalelse fra pårørende, der kan bevidne den gode effekt i testperioden og hvad det har betydet for livskvalitet.

Hos firmaet Zibo Athene, der er forhandler af kædedyner i DK er det muligt at få lov at afprøve dynen i en periode. Det er jo ret heldigt i forhold til punkt 3-4.

Jeg har lavet en beskrivelse af hvordan en ansøgning kan udformes:

EKSEMPEL – DU SKAL SELVFØLGELIG UDFORME ANSØGNINGEN SÅ DEN PASSER TIL DIG OG DINE OPLEVELSER:

 

Jeg søger om en kædedyne fra firmaet Zibo Athene. Dynen koster xxxx kr. Dynen er beskrevet nærmere på www.ziboathene.dk/kaededynen/

Jeg søger om en kædedyne, da jeg igennem længere tid har lidt af søvnproblemer, der gør at jeg har svært ved at fungere normalt i hverdagen. Jeg er meget træt dagen igennem og det går ud over både hukommelse og kognitive evner. Problemet skyldes højest sandsynlig en bivirkning af den medicin, jeg får mod Bipolar Affektiv Lidelse. Søvnløshed er den oftest forekommende bivirkning ved det præparat, jeg får. Samtidig begyndte mine søvnproblemer samtidig med skiftet til nuværende medicin. Det er ikke muligt at udskifte medicinen, da jeg har været igennem mange forskellige medikamenter, for endelig at finde et, der har den ønskede stemningsstabiliserende virkning.

Jeg har derfor forsøgt en del forskellige andre tiltag for at afhjælpe mine problemer. Bl.a.:

 • Ingen kaffe/the
 • Lange gåture
 • Afslapningstime inden sengetid
 • Meditations cd´er
 • Baldriandråber
 • Varmetæppe
 • Varme bade
 • Lavendelduft
 • Mørklægningsgardin, samt sovebriller
 • Flytte i gæsteværelset med max ro

Ingen af disse tiltag har afhjulpet mine søvnproblemer andet end meget kortvarigt (2-3 dage), heller ikke kombinationen af dem alle. Eneste mulighed jeg har haft for sammenhængende søvn er v.h.a sovepiller, og de har ikke afhjulpet generne i om dagen, da jeg har følt mig meget “zombie-agtig” – samt ret hurtigt udviklet en afhængighed og dermed forværret problemet.

Jeg har derfor lånt en kædedyne fra Zibo Athene og testet den i 3 uger. I de 3 uger har jeg oplevet en meget forbedret søvn. Jeg sover både dybere og i længere tid ad gangen. Jeg er nu oppe på at sove mellem 7,5 og 8 timer i træk, hvor jeg tidligere max sov ca 3 timer i træk. I forhold til de andre tiltag jeg har prøvet, er effekten af dynen vedvarende, og jeg har for første gang i flere år oplevet en periode på mere end 3-4 dage med god søvn hver nat. Dette kan jeg også mærke i min dagligdag, hvor mine kognitive evner langsomt er ved at forbedres. Jeg er ikke så irritabel længere – en ting jeg ikke selv var klar over, at jeg var.

Alt i alt har dynen forbedret min livskvalitet væsentligt, hvilket mine pårørende også har bemærket.

Herefter kan du indhente udtalelser fra pårørende og arbejdsgiver. Om din kommune selv indhenter udtalelser fra dine behandlere eller du selv skal vedlægge dem, er vist lidt forskelligt. Men det er altid en god idé, at du fortæller din behandler, at du søger om et hjælpemiddel – og evt. hører om han/hun har andre ting, der ville være (mere) relevante at søge om

Jeg håber du har fået lidt inspiration til hvordan en ansøgning udformes.

Og husk så lige at der er masser af ting derude, der kan hjælpe os i hverdagen – hjælpemidler er ikke kun, hvis man har behov for forhøjede toiletsæder eller en kørestol.

En kommentar til “Sådan søger du hjælpemidler”

 1. Genialt, præcist
  Som man som pensionist skal være
  For at borgerservice tager en alvorligt
  Jeg leje den Kædedyne på 14 kilo
  Da jeg her på hospitalet for første gang
  Har prøvet en på 10 kilo
  Jeg har A.D.H.D
  Det er nemlig ikke spørgsmålets karakter, men måden man beder om hjælp.

  Svar

Skriv en kommentar