Psykopater!!!

Nu er jeg efterhånden stødt på et par stykker igennem mit liv – og via mit Sygdoms CV, som jeg skrev om forleden, kan jeg se at hver eneste gang sådan en personlighedstype tidligere har været (for) tæt på mig, så er det endt galt….for mig :/

Derfor har jeg undersøgt emnet og lært tegnene at kende. Det gør, at jeg kan være ekstra obs på folk, der har psykopatiske handlemåder og passe på mig selv fremover.

Og inden jeg kommer længere ned i dette indlæg, vil lige slå fast at det KUN er en psykiater, der efter gentagende samtaler, kan diagnostisere, om der er tale om diagnosen psykopati. Vi har alle psykopatiske handlemåder/træk i større eller mindre grad – der hvor filmen knækker, er når disse træk fylder alt for meget. Og diagnose eller ej – det er DIG der vurderer, når det er for meget.

Når vi hører ordet psykopat, tænker de fleste massemorder eller lignende. Men langt de fleste er helt almindelige mennesker – eller dvs. næsten helt almindelige mennesker. For der er temmelig meget alligevel, der adskiller hverdagspsykopaten fra dig og mig.

Der er mange forskellige etiketter, der bliver sat på denne personlighedstype – psykopat, sociopat, dissosiativ personlighedsforstyrelse og andre har også været i spil. Jeg er sådan set lidt ligeglad med hvad alt det der hedder. Jeg har lært at være på vagt overfor mennesker der:

 • er beregnende
 • har et kæmpe ego
 • fralægger sig ansvar
 • skyder skylden på andre
 • manipulerer
 • lyver
 • ikke overholder de sociale spilleregler (fx springer over i køen)
 • ikke besidder empati
 • siger hvad der lige passer i situationen til eget bedste
 • kun tager hensyn til sig selv
 • er arrogante
 • er uetiske
 • skifter fra indladene/sød til aggresiv/kynisk på et spiltsekund

(En længere liste kan findes her)

Hvis det så samtidig kædes sammen med et privatliv, hvor der er mange skiftende forhold, en udpræget risikoadfærd, ligeglad med andres sikkerhed/liv/førlighed – ja så bimler alle mine alarmklokker MEGET HØJT!

Du har garanteret også stødt på mennesker, hvor du tænker, hvad fanden har de gang i? Hvad skete der lige der? Hvorfor er det pludselig ufatteligt hårdt at komme på arbejde? Hvorfor nedgør og håner denne mand, der var helt vild med mig i starten af forholdet, mig lige pludselig? Det er nok også min fejl det hele…..

Min – og mange andres erfaringer, se bogliste nederst – siger at denne personlighedstype kun tænker på egne interesser, tænker ufatteligt kortsigtet og “samvittighed” er et ikke-eksisterende ord i vedkommendes ordbog. De aner simpelthen ikke hvad den følelse er – og undrer sig dybt over hvorfor vi andre overhovedet bruger 10 sekunder på at have “dårlig samvittighed” over et eller andet.

I deres kølvand ligger en masse ødelagte skæbner, firmaer, afdelinger osv – alt efter hvor personen har haft sit virke.

De sidste par måneder har jeg snakket med flere veninder/bekendte/tidl. kolleger og andre, der har kunne fortælle grumme historier. Både fra arbejdslivet med en chef eller kollega som psykopat og fra privatlivet med en psykopatisk partner, ven, eller veninde.

Der er skræmmende, så mange der har fået liv og sjæl kværnet rundt pga sådan en personlighed – og det er skræmmende, så ensom man føler sig omkring det. Og det allermest skræmmende er næsten, hvor grundlæggende ens historierne er – om det er en chef, en partner, en kollega osv…grundlæggende er mønstret det samme.

Ifgl mange kilder er ca. 2% af befolkningen psykopater – og på chefgangene er det 10%. Denne forskel skyldes at magt og prestige ofte følger af psykopatens handlemåder – til at starte med – og at magt og præstige i den grad tiltaler psykopaten. Det kan du læse meget mere om i bogen “Psykopater i Jakkesæt”.

Derfor vil ALLE mennesker på et eller andet tidspunkt i deres liv få en psykopat tæt på. Det er bare ikke sikkert vi er klar over, at det er det, det handler om.

Som regnestykket jeg lavede i dette indlæg…kik på din Facebook venneliste, og lav et gennemsnit:

100 venner: ca 2 psykopater

200 venner: ca 4 psykopater

300 venner: ca 6 psykopater

400 venner: ca 8 psykopater

500… fortsæt selv

Og med tanke på den skade helt almindelige hverdagspsykopater kan gøre i dit liv – så gør dig selv den tjeneste at lær trækkene at kende. Og gør dig selv den tjeneste at handle, så snart du opdager, hvad du har med at gøre.

Og den smarteste handling er: LØB! Og løb hurtigt! Se dig ikke tilbage, men vær parat til at modstå smooth talk. Iflg “de kloge” er det helt ufatteligt svært at ændre en psykopats handlemønstre.

Det kan selvfølgelig ikke altid lade sig gøre at cutte forbindelsen, men så må du lære at tackle mønstrene hensigtsmæssigt. Det er der mange, der har skrevet gode bøger om, så det vil jeg overlade til dem. Så hvis du på nogen måde genkender et eller andet af det her, hos en i din omgangskreds, så vil jeg anbefale dig at læse en eller flere af følgene bøger – eller google emnet – inden du er blevet kørt ned.

Alene et kort møde med en med disse træk kan blive skæbnesvangert – alt efter hvor svag du er, når jeres veje krydses. Set i bakspejlet kan jeg godt genkende typen….

psykopat
Bogliste:

Psykopater i Jakkesæt af Sanne Udsen

Parasitter i Habitter af Sanne Udsen
(Disse to kan også lånes på ereolen – bibliotekernes app til udlån af e- og lydbøger)

Hverdagens Psykopater af Henrik Day 

Fanget i en psykopats net af af Henriette Dregaard Jensen

Skriv en kommentar